Jo har, den 18 december 2018, beslutat påbörja en utredning av Socialstyrelsens riktlinjer för vård vid depression och ångest. Bakgrunden är den kritik som framförts i anmälan från Psykoterapicentrum, den 14 juni 2018.
Socialstyrelsens beslut, att anta Riktlinjer för vård vid depression och ångest, har tidigare överklagats till Förvaltningsrätten och Kammarrätten (se nedan). Dessa bedömde riktlinjerna som icke bindande och därmed inte möjliga att överklaga.
Då Psykoterapicentrum, liksom flertalet remissinstanser, påtalat en rad allvarliga missförhållanden, avseende främst brist på vetenskaplighet och objektivitet, valde Psykoterapicentrum att gå vidare och anmäla Socialstyrelsen till JO.
Anmälan till JO gäller följande missförhållanden:
– Brist på objektivet och neutralitet i ledningsgruppen genom betydande jäv hos flera medlemmar, bl.a. koppling till olika företag som producerar och säljer psykofarmaka respektive KBT-behandling till sjukvården.
– Riktlinjerna förordar i huvudsakligen vård företrädd av ledningsgruppen, som psykofarmaka, hjärnstimulering (ECT, rTMS) och kognitiv beteendeterapi (KBT). Annan evidensbaserad psykoterapi, så som psykodynamisk terapi (PDT), är marginaliserad på ett uppseendeväckandesätt.
– Flertalet av remissinstanserna (forskare, fackförbund och patientföreningar) har påtalat att Socialstyrelsens slutsatser avviker från hur internationell forskning tolkas i andra länders riktlinjer. Omfattande kritik i remissvaren har avfärdats av Socialstyrelsen.
Riktlinjer och prioriteringar har beslutats utan stöd i oberoende och neutral kunskapsvärdering, men däremot till fördel för de särintressen som finns representerade i projektledningen. Detta strider motkravet på neutralitet och oberoende hos myndigheter, ett krav strängt reglerat i Förvaltningslagen samt iSocialstyrelsens egna föreskrifter för Jäv och Intressekonflikter.
Utifrån ovan beskrivna förhållanden yrkar Psykoterapicentrum att JO utreder påtalade brister hos myndigheten och i vad mån riktlinjerna uppfyller kravet på objektivitet, neutralitet och oberoende hos myndigheten.
Den 24 maj 2018 kom Kammarrättens beslut angående Psykoterapicentrums överklagan. Frågan vi ville få prövad var om Socialstyrelsens riktlinjer för vård vid depression och ångest är korrekt utförda. Så gott som samtliga remissinstanser har tidigt påtalat en rad brister i riktlinjerarbetet. Vi är många som har uppmärksammat att enbart företrädare för kbt och biomedicinsk behandling varit representerade i ledningen, att ledningen varit jävig genom egna affärsintressen i fattade beslut, samt att riktlinjerna saknar vetenskapligt stöd i många fall och därför avviker markant från motsvarande riktlinjer i andra länder.
Kammarrätten slår nu fast att riktlinjerna inte går att pröva, då de
inte är bindande
främst riktar sig till politiker, tjänstemän och verksamhetschefer
inte är avsedda att ensamt utgöra underlag för beslut som gäller enskilda patienter, utan att sjukvårdspersonal i varje enskilt fall ska ta hänsyn till individens särskilda behov och önskemål.
Kammarrättens dom är mycket intressant. Den innebär att sjukvården inte alls behöver följa Socialstyrelsens riktlinjer! Vill man kan man förlita sig på betydligt mer kvalificerade riktlinjer från t.ex. Danmark, Finland eller Tyskland istället. Efter närmare fyra års arbete, och till en kostnad av 6–8 miljoner kronor, framstår riktlinjerna som en ganska medioker produkt, som nu dessutom hamnat ”i limbo” då dess objektivitet och vetenskaplighet aldrig kommer att bli prövad.
Ann Stevens, Ordförande Psykoterapicentrum